četrtek, 01. oktober 2015

7 nasvetov za prijetnejše dolge polete

Visoko nad oblaki je lepo. Ali pač? Včasih je lahko dolg let prava muka. Zato sva se na najinem prvem letu na poti okoli sveta odločila zbrati 7 nasvetov za udobnejše dolge polete.

Nasveti za letenje

1. Udobna oblačila
Na dolgih letih se oblecite udobno. Midva se poskušava izogniti pasovom zaradi vseh kontrol, nosiva nizke čevlje, ki jih med letom tudi sezujeva. Obujeva pa kompresijske nogavice – vaše noge vam bodo hvaležne. Ker je večkrat klimatska naprava nastavljena na temperaturo Antarktike, rada oblečeva majice z dolgimi rokavi, puloverje s kapuco, ali pa imava pri roki veliko ruto, s katero si pokrijeva glavo ali kateri drugi del telesa.

2. Hidracija
V potniški kabini je zrak zelo suh, zato ne pozabite spiti dovolj vode. Vedno, ko servirajo pijačo, si zraven želenega napitka naročite tudi kozarec vode in ne pozabite na svojo kožo. Midva imava s seboj vedno balzam za ustnice in kremo za obraz ali za roke.

Nasveti za potovanje

3. Hrana
Na skoraj vseh mednarodnih letih boste dobile nekaj za pod zob. Midva imava sicer rada letalsko hrano, a jo nekateri sovražijo. Če je ne marate, vzemite s seboj kakšne piškote, oreščke ali energijske ploščice. 
Poseben nasvet: Če ne želite čakati na hrano, med rezervacijo karte izberite poseben meni (vegetarijanski, brez laktoze …). V večini primerov boste dobili svoj obrok pred vašimi sosedi.

4. Raztegovanje
Nemogoče je sedeti 5 ali 10 ur. Vstanite, sprehodite se po letalu (ne, ko servirajo hrano ali pijačo), na vašem sedežu naredite nekaj raztegovalnih vaj.

Nasveti za popotnike

5. Zaposlite se
Če vam bo med letom dolgočasno, boste imeli občutek, kot da traja 20 ur (čeprav boste leteli le slabih 6). Večina letalskih družb ima razvedrilni program, zato ga izkoristite – poglejte kak film, igrajte igrice, učite se jezika. S seboj prinesite knjigo ali, še bolje, turistični vodnik destinacije, kamor ste namenjeni. Ali pa preprosto zaspite.

6. Ne bodite sitni
Sledite filozofiji: ne delaj drugim tega, česar ne želiš občutiti sam. Vsakič, ko se boste s kolenom zaleteli v sedež pred vami, bo potnik to čutil. In verjemite, po četrtem sunku mu več ne bo smešno. Če boste sedež prestavili, ga dajte v raven položaj, ko boste dobili hrano, da bodo lahko jedli tudi ljudje za vami.

Nasveti za letenje

7. Ročna prtljaga
Če ni drugače zapisano, lahko imate pri večini letalskih družb kot ročno prtljago svojo torbico in en dodaten kos. Zato vzemite s seboj stvari, ki vam bodo olajšali let. S seboj imejte tudi malo brisačko, zobno ščetko in spodnje perilo. Zakaj? Vaša glavna prtljaga se lahko izgubi in verjamem, da imate primerno zavarovanje za tak slučaj, vendar je vseeno prijetno imeti svoje stvari, če se že kaj zgodi. Tudi kozmetiko sama uporabljam tudi na dolgih letih, vendar ne v enakih količinah kot v soboto zvečer.

Bonus nasvet: Na pamet se naučite številko potnega lista in datum izdaje. Ko boste leteli izven Evrope, se mi lahko zahvalite. 

Za več potovalnih nasvetov, potopisov in še mnogo drugega, vabljeni na najino spletno stran www.slovenianstravel.com ali na Facebook stran SLOVEnians travel

Varno pot in prijeten let!


Ni komentarjev :

Objavite komentar