ponedeljek, 26. oktober 2015

Iz Ljubljane v Oslo za 57 evrov!

So vas vedno privlačile skandinavske države, pa nikoli niste zbrali dovolj denarja za let? Zdaj res nimate več izgovorov, saj je portal MegaBon objavil kombinacijo letalskih kart do Osla za samo 57 €. Vmes je sicer enodnevni postanek v Bruslju, vendar je to odličen izgovor za obisk še enega lepega mesta. Letalska družba WizzAir in Ryanair tako skupaj sestavita zelo dostopen let na Norveško.

Ugodna ponudba za Oslo

Oslo je glavno mesto Norveške in ima okoli 650000 prebivalcev. Zgodovina mesta sega okoli 1000 let nazaj, mesto je leta 1048 ustanovil Harald Hardråde. Glavno mesto Norveške je postalo okoli leta 1200, a je od leta 1348 do 1624 izgubilo svoje pravice med dansko-norveško unijo. Leta 1624 je Oslo prizadel hud požar in mesto se je premaknilo za nekaj kilometrov, da bi pridobilo zaščito trdnjave v Akershusu. Po številu kvadratnih kilometrov je Oslo eno največjih glavnih mest na svetu, vendar večino tega ozemlja gozd, ki Oslo še vedno močno povezuje z naravo. Oslo je tudi eno izmed najdražjih mest na svetu, vendar je vseeno nekaj aktivnosti, ki ne bodo popolnoma uničile vašega proračuna. Okoli mesta se razprostirajo hribi, otoki in fjordi in so odlično mesto za telovadbo, pa tudi za lepe razglede. Podate se lahko na Oslomarko, kamor se domačini odpravijo smučati ali pa na sprehod. Čeprav mogoče ne bi pomislili na sončenje, ima Oslo tudi veliko brezplačnih plaž, kjer lahko opazujete fjorde, polotoke, ali pa uživate v pridobivanju vitamina D. Če ste pri volji za kraljevo zanimivost, se vsak dan ob pol dveh, tudi v ekstremnem vremenu, menja straža pred kraljevo palačo, ob istem času pa se menja straža tudi na trdnjavi Akershus, kjer prav tako poteka slovesnost. Najslavnejši park v Oslu je Vigelandspareken. Del parka sestavlja park kipov, ki je dom več kot 200 skulpturam iz granita, brona … V Oslu se nahaja tudi muzej čarovnije, kjer si boste napasli oči nad spretnimi čarovniki. V tem mestu vsako leto 10. decembra (na dan smrti Alfreda Nobela) poteka tudi podelitev Nobelovih nagrad. Sicer je prireditev samo za povabljene, vendar si vseeno lahko ogledate osvetljen sprevod v čast nagrajencu ali v njem celo sodelujete, nagrajenec pa parado pozdravi pred Grand Hotelom. Seveda Oslo ponuja tudi ogromno galerij, muzejev in arhitekturnih zanimivosti. Za več informacij lahko preberete še potopis Igorja Jurišiča, ki je zapisal svoje izkušnje o mestu. Letalska karta je res zelo ugodna, z našo ponudbo hostlov pa tudi nastanitev ne bo tako draga.

Znamenitosti Osla
@Miran Šinko
Hostel Oslo Central se nahaja v središču mesta, za trdnjavo Akershus in manj kot pet minut od vseh glavnih zanimivosti. Z javnim prevozom je vse lažje, saj so postaje blizu hostla, od tam pa se lahko podate v operno hišo, kraljevo palačo, parke, restavracije in bare v le nekaj minutah. Izberete si lahko tudi sobo, saj ponujajo tako zasebne sobe kot sobe s pogradi. Malo izven mestnega središča pa se nahaja hostel Oslo Haralsheim, ki ima nekoliko mirnejše okolje, vendar je prav tako lahko dosegljiv s tramvajem ali vlakom, očaral pa vas bo s prelepim razgledom na mesto in na Oslofjord.

Where to sleep in Oslo
@Hostel Oslo Central

Ste vedeli?
- Leta 2010 je bilo Oslo razglašeno za tretje najdražje mesto na svetu. Prehitela sta ga le Singapur in Pariz.
- V Munchovem muzeju lahko najdemo slavno sliko Krik ali »The Scream«, Edvard Munch pa ni naslikal le ene slike, temveč kar štiri, zato lahko eno različico vidimo tudi v narodni galeriji v Oslu, v Munchovem muzeju pa dve, četrta različica pa je bila prodana za 119922600 milijonov dolarjev.
- Muzej vikingov v Oslu razstavlja več kot 1000 let stare ladje.
- Oslo vsako leto Londonu podari božično drevo, ki stoji na trgu Trafalgar Square v zahvalo Londončanom za pomoč med drugo svetovno vojno.Ni komentarjev :

Objavite komentar