torek, 13. oktober 2015

Skopje po izjemni ceni!

Skopje je mogoče mnogim po imenu poznano mesto. Ste ga že kdaj obiskali? Zdaj imate odlično priložnost, saj je na voljo povratna letalska vozovnica za le 32 €. Letalske vozovnice lahko najdemo na spletni strani MegaBon, letalska družba WizzAir pa vas iz italijanskega Trevisa do Skopja popelje za neverjetno ceno.

Potovanje v Makedonija
@Igor Fabjan

Skopje je glavno mesto Makedonije z okoli 700 000 prebivalcev. Mesto obstaja že od rimskih časov, ko se je pod imenom Scupi iz vojaškega tabora razvilo v kolonijo in nato še v mesto. V srednjem veku so ga zavzeli Turki, leta 1689 pa je njegov razvoj prekinil velik požar med avstrijsko-turško vojno. Leta 1912 je Skopje zavzela srbska vojska, po koncu prve svetovne vojne pa je postalo del Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev, nato je bilo del Jugoslavije, danes pa je del Makedonije. Središče mesta je prav zaradi vseh sprememb in požarov bilo večkrat preurejeno, preobraženo in v njem si lahko ogledamo ogromno zanimivosti. Tukaj bomo videli kip Aleksandra Velikega, veliko muzejev in stari kamniti most ter vrata zmage ali »trijumfalna vrata«. Središče mesta ima tudi živahno nočno življenje, najbolj privlačne bare, kavarne in restavracije. Za pobeg iz mesta je popolna gora Vodno, ki je primerna tako za začetnike kot za izkušene pohodnike. Željni adrenalina tukaj ne bodo razočarani, saj bodo našli kolesarske poti, vse pa na vrhu čaka prelep razgled in svež zrak. Če vam pohodništvo ni pri srcu, na vrh pelje tudi gondola, ki vas bo popeljala do »tisočletnega križa« ali v makedonščini Mileniumskega krsta. Bizantinci so v mestu prav tako pustili svoj pečat, saj so tukaj zgradili trdnjavo Kale (v turščini kale pomeni trdnjava). Iz časov Otomanskega cesarstva je tukaj tudi mošeja Mustafa Paša, ki jo je zgradil Mustafa Paša, vezir na sodišču Sultana Selima I., leta 1492. Mošeja je ohranila svojo prvotno obliko in stanje in skozi leta niso dodajali prizidkov, leta 2011 pa je bila dokončno obnovljena. Želite izvedeti več? Skopje je obiskala tudi naša prostovoljka Nastja in napisala odličen potopis, ki ga najdete tukaj, zavila pa je tudi v Ohrid. Če boste zaradi odlične cene letalske karte zavili še v druge konce Makedonije, preberite potopis Igorja Fabjana, ki se je po njej potepal in dal odlične namige za obiske hostla.

Obiščite Skopje
@Igor Fabjan

V Skopju vas bo z veseljem sprejel tudi hostel Skopje – Ferijalen Dom, ki se nahaja v središču mesta, vse glavne znamenitosti pa lahko dosežete kar peš. Hostel deluje že od leta 1959 in se trudi, da bi svojim gostom ponudil kakovost za čim nižjo ceno. Zraven hostla se nahaja tudi avtobusna postaja in železniška postaja, hitro pa boste lahko obiskali tudi mestno tržnico, trgovine, mestni trg in še več.

Hostel Skopje - Ferijalen Dom
@Hostel v Skopju

Ste vedeli?
- V Makedoniji, v Kokinu, se nahaja četrti najstarejši astronomski observatorij. Kokino je 30 km oddaljen od mesta Kumanovo in 6 km od srbske meje.
- V Skopju je bila rojena Mati Terezija, danes pa v mestu najdete muzej, ki ji je posvečen.
- Tisočletni križ ali Mileniumski krst v višino meri kar 66 metrov in je največji križ na svetu.
- Makedonija je znana po svojih vinarnah. Njeno vino se lahko zlahka kosa s francoskimi, italijanskimi ali kalifornijskimi vini.


Ni komentarjev :

Objavite komentar