četrtek, 05. november 2015

Povratna letalska vozovnica iz Trevisa v Edinburgh od 74 evrov naprej!

Škotska, prelepa dežela na severu Velike Britanije vabi, da jo obiščete! Z letalsko družbo Ryanair boste iz Trevisa v Edinburgh za povratno letalsko karto morali odšteti le 74 evrov. To izjemno ponudbo smo spet izbrskali na spletni strani MegaBon, kjer je iskanje letalskih kart res enostavno.

@Miran Šinko
Kaj pa sploh vemo o Škotski? V Globetrotterju smo lahko prebrali, da je Škotska majhna, a zakladov polna dežela, ki jo lahko razdelimo na južna gričevja, osrednja nižavja in severna višavja. Edinburgh je avgusta vsako leto dom največjega festivala umetnosti na svetu, vendar ponuja zanimivosti skozi vso leto. Ko boste z letalom pristali v škotski prestolnici, boste zagotovo že iz letala zagledali vulkan Arthur's Seat pod katerim je mesto zraslo in na katerega se lahko povzpnete. Visok je le nekaj več kot 250 metrov, ponuja pa izjemen pogled na mesto. Tradicija je tudi, da si 1. maja z jutranjo roso iz vulkana mlade ženske umijejo obraz, saj verjamejo, da jih bo to polepšalo. Za pogled v zgodovino lahko obiščete škotski narodni muzej, ki vas bo očaral z več kot 800 eksponati, tukaj pa so tudi interaktivne galerije za otroke, brezplačni vodeni ogledi in veliko več. Izpustiti ne gre niti narodne galerije, ki je poznana kot ena najboljših manjših galerij na svetu, ogledali pa si boste lahko dela Raphaela, Titiana, Rembrandta in drugih vélikih imen. Prava paša za oko je tudi škotski parlament, ki ga je zasnoval arhitekt Enric Miralles. Na voljo so vodeni ogledi, če pa ste navdušenec nad politiko, pa lahko rezervirate celo sedež in si ogledate kakšno zasedanje ali debato. Če boste v mestu, zagotovo ne boste zgrešili spomenika Scott, ki je viktorijansko-gotski spomenik, posvečen pisatelju Siru Walterju Scottu in je največji spomenik posvečen pisatelju na svetu, visok je namreč kar 61 metrov. Lahko ga seveda občudujete od spodaj, nanj pa se lahko, če premagate 287 stopnic, tudi povzpnete. Prelep razgled boste lahko občudovali tudi iz gradu Edinburgh, ki je ena najbolj obiskanih zanimivosti v Veliki Britaniji. Na hribu Castle Rock gleda na mesto že od drugega stoletja. Na Škotskem seveda morate obiskati tudi Loch Ness in pošast tega jezera, pa tudi otok Skye, ki vas bo očaral s čudovito pokrajino, ali pa se napotite v Glasgow in si ogledate njihov znanstveni center, ki ponuja razstave, gledališče s posebnimi učinki ali pa 3D filme. Če ste bolj zainteresirani za severno Škotsko, pa si lahko ogledate te zanimivosti. Če radi kolesarite, preprosto morate prebrati članek našega popotnika Jožija Jermana, ki je Škotsko kar prekolesaril. Mallien Diederik pa je svoje izkušnje zapisal v članku »Oprosti kultura v Glasgowu«.

@Miran Šinko
Škotska ponuja tudi dobre hostle – v Edinburghu lahko prespite v hostelu Edinburgh Central SYHA, kjer boste popolnoma v središču mesta in se boste lahko kar peš napotili do škotskega parlamenta ali na edinburški grad. Na otoku Skye pa se lahko nastanite v hostlu Isle of Skye – Glenbrittle SYHA, kjer boste na pragu imeli gorovje Cuillin, lahko se sprehodite po plaži, obiščete kakšno od jezer ali pa si ogledate žganjarno viskija Talisker Whisky.

Ste vedeli?
- V Edinburghu se je začela pisati Enciklopedija Britannica, prva izdaja pa je bila kar kontroverzna, saj je prikazovala tudi telesne dele, o katerih se ne govori.
- V Edinburghu je J. K. Rowlingova začela pisati znamenito serijo Harry Potter. Vse naj bi se začelo v restavraciji Spoon na ulici Nicolson Street.
- Škotska banka, ki je bila ustanovljena leta 1695 je najstarejša preživela banka v Veliki Britaniji. Je tudi prva banka v Evropi, ki je tiskala svoje bankovce.


Ni komentarjev :

Objavite komentar