petek, 27. november 2015

Povratna vozovnica v Peking 488 evrov

Spletna stran Po svetu je objavila izjemno ponudbo, ki vas kar iz Ljubljane (z vmesnimi postanki) v prestolnico Kitajske popelje za le 488 evrov. Spet vas torej čaka izjemna ponudba in tokrat je let kar iz Slovenije, kar je še dodaten plus. Peking čaka!

Turizem v Pekingu
@Anja Žepič
Peking je glavno mesto Kitajske in eno najbolj naseljenih mest na svetu s kar 21 milijoni prebivalcev. Vseeno pa ni največje mesto Kitajske, saj si to mesto lasti Šanghaj. Beijing, kot se imenuje v kitajščini in v angleščini, pomeni severna prestolnica. Prve sledi naseljenosti Pekinga so zasledili v jamah, starih 230000 let. Tukaj je pred 27000 leti živel tudi paleolitski homo sapiens. Kaj pa si v Pekingu, tako zgodovinsko bogatem mestu, ogledati? Popotniški vodiči pravijo, da si vsi ogledajo Prepovedano mesto, ki je že več kot 500 let kraj čudes. Našli boste labirint trgov, palač, hodnikov, vrat, paviljonov in templjev. Novejša arhitektura vas bo očarala z olimpijskim parkom, ki so ga postavili leta 2008, ko je Peking gostil olimpijske igre, najboljši čas obiska pa je v mraku, saj bo sončni zahod stavbe čudovito osvetlil in ponudil lep razgled. Ogledate si lahko tudi še kakšno od zadnjih sosesk hutong, ki imajo ozke ulice in enonadstropne tradicionalne hiše. Takšne soseske so včasih bile v mestu prevladujoče, vendar so jih zaradi modernizacije in pomanjkanja prostora zadnja leta dvignili in razširili. Če vas muči nakupovalna mrzlica, ob vikendu vstanite zgodaj in se podajte na gromozansko tržnico Panjiayuan, kjer boste našli, antike, slike, spominke in še več. Še ena destinacija, ki je boljša v zgodnjih jutrih, je park Jingshan za Prepovedanim mestom. Je prava oaza cvetlic in dreves, ponuja pa tudi prelep razgled na palačo iz vrha enega izmed redkih pekinških hribov. Vsako jutro se park napolni s starejšimi Kitajci, ki pojejo revolucionarne pesmi njihovih mladosti, igrajo na dvostrunski »erhu« in vadijo tai chi (vsi so prijazni in bodo tudi vas povabili k učenju). V Pekingu je bila tudi naša Anja Žepič, ki je o svojih dogodivščinah napisala tudi potopis in vam svetuje, da med drugim obiščete Poletno palačo – več tukaj. Ker je letalska karta res ugodna, se boste morda podali tudi izven mesta in tudi tukaj vas lahko razvajamo z dvema potopisoma – Ana Presker je potovala od Pekinga do Čengduja, Anja Žepič pa si seveda ni ogledala samo Pekinga, ampak tudi Shenzen City in Guilin.

Kaj si ogledati v Pekingu
@Anja Žepič
Peking ponuja tudi veliko odličnih HI hostlov. Eden izmed njih je Beijing Heyuan International Youth Hostel, ki ga boste našli v tradicionalni kitajski zgradbi z notranjim dvoriščem prav v središču Pekinga. Je le 10 minut hoje oddaljen od najbližje podzemne postaje, pekinške zanimivosti pa so lahko dostopne. Zanimivo je, da boste tukaj našli tako kitajske kot zahodne jedi, ki vam bodo dale priložnost, da poskusite nekaj novega in drugačnega.

@Beijing Heyuan International Youth Hostel
Ste vedeli?
- 10,35 % ljudi v Pekingu ima priimek Wang, ki je najbolj razširjen priimek v Pekingu.
- Pekinška opera je pomemben del kulture v Pekingu. Prebivalci svoje petje vadijo v parkih po mestu, v opernih hišah pa ne boste poslušali samo petja, temveč boste videli tudi akrobacije, igranje, torej pravi spektakel.
- Prepovedano mesto je bilo zgrajeno leta 1420 in ima 980 stavb ter pokriva 720000 kvadratnih metrov. Bilo je dom 24 vladarjev – 14 iz dinastije Ming in 10 iz dinastije Qing.
- Ena najbolj priljubljenih točk v mestu je živalski vrt, ki je priljubljen zaradi pand. Je tudi največji živalski vrt v državi.
- Zaradi velike onesnaženosti zraka v mestu, je kitajska vlada za olimpijske igre leta 2008 za čiščenje zraka porabila kar 17 milijard dolarjev.


Ni komentarjev :

Objavite komentar