petek, 11. december 2015

Istanbul 70 evrov, Antalija 84 evrov

Spletna stran Po svetu je izbrskala odlične cene za obisk Turčije. Iz Dunaja lahko v Istanbul in nazaj poletite za samo 70 evrov, v ostala večja mesta po Turčiji pa za 84 evrov. Na Dunaj in nazaj se lahko popeljete s cenovno ugodnim prevozom GoOpti.

Let v Istanbul
@Maruša Galič
O Istanbulu sem že pisala in vam dala nekaj predlogov za obiske in zanimivosti. Mesto ima izjemno bogato zgodovino in zato imate možnost, da si ogledate ogromno zgodovinskih zanimivosti, seveda pa se lahko pocrkljate s kakšnim pilingom ali masažo v turškem hamamu. Če bi radi pred obiskom prebrali še kakšen potopis, je potopis Barbare Kuhar pravi za vas. Preberete lahko še potopis  Med zahodom in vzhodom Uršule Zaletelj, ki je prav tako pisala o Istanbulu, ki je zapisala, da meščani v mestu izkoristijo vsak del zelenice, videli boste tudi otroke, ki igrajo nogomet na travnati sredini krožnega prometa. V Istanbul se je podala tudi Maruša Galič, ki je potovala malo drugače, saj je bila v Istanbulu na študijski izmenjavi, kar je zagotovo zanimiva izkušnja, ki jo je z nami delila tukaj in med drugim to, da je mesto polno toplih ljudi in nasmehov. Ker pa so letalske karte tudi v druga mesta zelo poceni, lahko preberete potopis Anje Turk, ki je raziskovala tudi druge dele Turčije, med drugim tudi pokrajino, podobno luninem površju. V Antalijo lahko potujete za 84 evrov in ponuja veliko zanimivosti. Med njimi je »obala slave« (Glory Coast). Legenda pravi, da je kralj Attalos II. svoje može poslal na iskanje nebes na zemlji. Našli so to veličastno obalo s prelepim morjem pod spektakularnimi klifi. Ustvarili so starodavno mesto Perga. Lepo se je ohranilo tudi središče mesta, Kaleici, ki je dobilo tudi nagrado v turškem turizmu za najboljšo destinacijo. V tem starem mestnem središču boste našli tudi tempelj bogu Apolu, ki sega v 2. stoletje in je edina stvar med starodavnimi ruševinami, ki še stoji. Potujete lahko tudi v mesto Adana in si ogledate sosesko Tepebag, ki je bila prvo mesto, kamor so se na tem območju naselili ljudje. Zanimiv je tudi Taşköprü, kamniti most, ki sega celo v čas Rimljanov. Če pa si boste zaželeli iti na plažo, pa lahko greste na plažo Yumurtalık, ki je postala turistično letovišče izven starodavnih ostankov. Turčija je zagotovo zgodovinsko zelo zanimiva in raznolika in zato tudi dober razlog za obisk.

Turške znamenitosti
@Anja Turk
V Istanbulu boste, kakor se za večje mesto spodobi, našli več hostlov. V prejšnjem zapisu sem pisala o hostlu Sultan, med dobro ocenjenimi pa je tudi hostel Istanbul – Cordial House, ki se nahaja v središču mesta in je le nekaj korakov stran od tržnice, modre mošeje in palače Topkapi. Če se boste podali na druge konce Turčije in raziskovali njeno bogato zgodovino, pa lahko pregledate še druge hostle za poceni nastanitev.

Hostel v Istanbulu
@hostel Istanbul – Cordial House
Ste vedeli?
- V Otomanskem cesarstvu je bilo mesto Istanbul znano po tem, da ima več kot 1400 javnih stranišč.
- Tulipani, simbol Nizozemske, izvirajo iz Istanbula in so jih iz Istanbula poslali na Nizozemsko.
- Istanbul ima največ mošej v Turčiji. Mošej je kar 3113.
- V muzeju v Antaliji (Antalya Museum) je razstavljenih več kot 5000 umetnin v trinajstih dvoranah, ima pa tudi 30000 artefaktov, ki sploh niso razstavljeni.
- Čeprav ob Turčiji dobite asociacijo na turško kavo, v Turčiji spijejo več čaja kot kave.
- V Turčiji so bili izdelani prvi kovanci – v Sfardu, blizu Izmirja, glavnega mesta kraljevine Lydie, konec 7. stoletja pred našim štetjem.


Ni komentarjev :

Objavite komentar