sreda, 24. februar 2016

Do Stockholma in nazaj za 40 evrov!

Z Ryanairom lahko iz beneškega letališča Treviso v aprilu potujete za le 41 evrov, v času prvomajskih počitnic pa le za 67 evrov. Spletna stran Poceni potovati nas torej spet razveseljuje z res odličnimi cenami. 

@Igor Jurišič
Stockholm je glavno mesto Švedske, pa tudi njeno največje, poleg na kopnem pa središče mesta leži tudi na neštetih otočkih jezera Mälaren, od česar je mesto dobilo tudi ime severne Benetke. Ne veste, kaj bi si ogledali? Tudi tukaj imam za vas nekaj predlogov poleg naših popotnikov, ki so Stockholm že obiskali. Igor Jurišič je napisal potopis City Break in Stockholm v kar dveh delih, drugega lahko preberete še tukaj, ki med drugim opozarja na taksiste, ki lahko cene določajo kar po svoji volji, kljub taksimetru. V Stockholmu je bila tudi Ana Meljo, ki je napisala članek za januarsko številko Globetrotterja, kjer je zatrdila, da je Stockholm njej eno najlepših evropskih mest. Kot morda veste, v Stockholmu vsako leto poteka podelitev Nobelove nagrade v mestni hiši Stadsuhet. Za tiste, ki na to podelitev nismo povabljeni, pa v restavracijo nudijo lanski jedilnik, pa tudi voden ogled mestne hiše. Zagotovo vas bodo navdušile orgle s kar 10000 piščali, pa tudi zlata dvorana, kjer je na 18 milijonov mozaikov zapisana švedska zgodovina. Švedi so znani kot veliki pivci kave. Povprečen Šved spije 4,5 skodelic kave na dan, zato so zelo priljubljene kavarne. Rečejo jim fika, kar pomeni uživajte v kavi in pokramljajte ob počitku. Staro mesto Gamla Stan je pravzaprav odprt muzej. Tukaj je že od leta 1200 in je polno stvari, ki jih v Stockholmu ne smete izpustiti. V labirintu ulic boste našli skrivnostne trezorje, starodavne freske, pa tudi Nobelov muzej, Stockholmsko katedralo in kraljevo palačo. Če si boste zaželeli malo narave, je tukaj mirna oaza sredi mesta, park Djurgården, kjer se boste lahko sprehodili ali pa obiskali kakšen muzej, na primer muzej skupine Abba ali pa zabaviščni park Gröna Lund. Seveda je v Stockholmu vredno videti še veliko več, vendar bom nekaj prepustila vaši domišljiji.

@Youth Hostel Stockholm –Chapman
Seveda vas v tej čudoviti metropoli čaka tudi kar nekaj dobrih hostlov. Hostel Stockholm – Langholmen se nahaja na otoku Langholmen v središču mesta. Stavba pa ima tudi zanimivo zgodovino, saj je bila kraljevi zapor vse do leta 1975. Ali pa izberete hostel Stockholm –Chapman, kjer boste našli povsem drugačno namestitev, spali boste namreč na jadrnici v eni izmed kabin.

@Youth Hostel Stockholm –Chapman

Ste vedeli?
- Stockholm je zgrajen na štirinajstih otokih in povezan s 57 mostovi.
- Kraljevi narodni mestni park v Stockholmu je prvi narodni mestni park na svetu.
- Ker mesto nima težke industrije, je eno najbolj čistih metropol na svetu.
- Švedska učencem plačuje 187 dolarjev mesečno, da hodijo v srednjo šolo.
- Na meji med Švedsko in Finsko je klub golfa. Nekaj luknjic je v eni državi, nekaj pa v drugi.
- Kar 89 % Švedov govori angleško.

Ni komentarjev :

Objavite komentar