sreda, 30. marec 2016

Povratna vozovnica do norveškega Bergna od 149 evrov naprej

Spletna stran Izlet na dlani je spet izbrskala odlične cene letalskih kart. Tokrat si lahko ogledate norveški Bergen. Letalska družba Norwegian namreč ponuja letalske karte v Bergen iz Budimpešte, kjer boste za povratno letalsko vozovnico odšteli 149 evrov in iz Zagreba, kjer boste za povratno karto odšteli 167 evrov. Prevoz do letališča in nazaj vam lahko zagotovi GoOpti.

@Credit -  Business Region Bergen
Bergen je drugo največje mesto na Norveškem, a tudi največje pristanišče zahodne obale in eno najbolj zaposlenih postajank za ladje v Skandinaviji. Je tudi ena vodilnih kulturnih destinacij na Norveškem, prireja priljubljeno umetnostne in glasbene festivale, kot je letni Bergen International Festival (od maja do junija), festival Natjazz v maju in Bergenfest v juniju. Je tudi dom enega najstarejših orkestrov v Evropi, ki je bil ustanovljen leta 1765. Kaj pa si tukaj ogledati? Morda vas bo zamikala ribja tržnica, stara kar 700 let, kjer ribiči še danes prodajajo svoj vsakodnevni ulov. Spotoma pa lahko zaidete še na pomol Bryggen. Tukaj boste našli delavnice, restavracije, njegove ozke ulice ter muzej Bryggen pa segajo kar v 14. stoletje, ko so se tukaj naselili prvi ljudje. V 16. stoletju so zgradili trdnjavo Bergenhus, kjer je danes tudi muzej. Nekaj prostora so namenili tudi temi žensk in uporniških skupin med nemško okupacijo v letih od 1940 do 1945. Ko se boste nekaj naučili, pa se lahko sprehodite po ostankih obzidja trdnjave Sverresborg, ki je bila zgrajena okoli leta 1660 na ostankih starega gradu. Kot ste morda že opazili, je tukaj vse zelo, zelo staro. Tako tudi bergenska katedrala kliče po obisku, saj je bila postavljena že leta 1181, ko je služila kot samostanska cerkev. Po požarih je bila renovirana in ponovno zgrajena leta 1623, nekaj let kasneje pa je dobila današnjo podobo. Če pa ste že siti starih zgradb in bi radi videli nekaj drzne arhitekture, pa vas dvorana Grieg ne bo razočarala. Tukaj gostijo veliko koncertov, pa tudi opero, balet in izvajajo klasična dela Edvarda Griega, skladatelja, ki se je v tem mestu rodil. Želite pobeg v naravo? To je seveda na Norveškem obvezno! Nad mestom boste opazili Fløyfjell, hrib, na katerega vozi tudi tramvaj. Če se boste nanj povzpeli, boste nagrajeni s panoramskim razgledom na mesto. Čeprav morda še niste slišali za Bergen, je resnično zanimivo mesto z bogato arhitekturo in zgodovino. Znan je tudi njihov muzej naravne zgodovine, ne pozabite pa si ogledati tudi klifov. Zagotovo je to mesto, ki bi ga morali dati na vaš seznam želja.

@Credit -  Business Region Bergen
Ja, Skandinavija je draga. To vam bo malce olajšal hostel Bergen Montana. Cenovno je ugoden prav za vse popotnike, če pa ste stari od 18 do 24 let, pa vam nudijo 5 noči z zajtrkom za samo 79 evrov, kar je več kot dobra cena za skoraj vsako mesto, kaj šele za Bergen.

@Youth Hostel Bergen Montana
Ste vedeli?
- Julija leta 1825 je v ZDA iz Bergna odplula ladja Restauration s 52 potniki in posadko. To so bili prvi Norvežani, ki so se preselili v ZDA. Ladja je prispela oktobra istega leta in večina družin je naselilo obalo jezera Ontario. V naslednjih treh generacijah je v Severno Ameriko migriralo 750000 Norvežanov.
- Okoli 10 odstotkov prebivalstva Bergna je študentov, zato je mesto zelo živahno.
- Bergen je bil eno glavnih postaj v Hansi poleg Londona, belgijskega Brugga in Novogoroda.
- Lokalno pivo se v Bergnu imenuje Hansa.
- Henrik Ibsen je bil v Bergnu zaposlen kot inštruktor in dekorater v norveškem gledališču od 23. do 29. leta.

Ni komentarjev :

Objavite komentar