petek, 09. september 2016

S 30 evri v Bolgarijo

Če morate svoj vsakdanjik nujno pričeti z ogromno skledo kave in če se na svojem neudobnem službenem stolu ves čas živčno vrtite (ali si vsaj želite, da bi vaš stol bil sposoben takšnih trikov), potem ne rabite zapravljati velikih vsot za to, da bi vas nek psihiater z vrtljivim stolom diagnosticiral z boleznijo nujne potrebe po potovalnem odklopu. To diagnozo lahko potrdite sami in si zanjo kar takoj predpišete zdravilo, ki vas bo stalo manj kot vožnja do kakršnegakoli terapevta.


Potrebujete nasvet? Odlična možnost krajše-daljšega odklopa je v prihajajočem kralju jeseni, novembru, bolgarska prestolnica Sofia. Za povratno karto letalske družbe Ryanair iz italijanskega Trevisa, boste med 4. in 14. novembrom 2016 odšteli samo 29,98 evrov!

Že to, da mesto nosi žensko ime (ki, mimogrede, v grščini pomeni modrost), vas lahko prepriča, da je kompleksno, nepredvidljivo, a čudovito. Na strateškem stičišču med Črnim in Jadranskim morjem, povezuje zahodno Evropo s turškim mestom Istanbul, prav tako pa ni pretirano oddaljena od nekaterih drugih prestolnic, kot so Beograd, Bukarešta, Sarajevo, Skopje in Tirana (namig za dodatne izletniške). Vsekakor pa mesto samo ponuja obilo svoje zgodovine in sedanjosti, ki poteši še tako zahtevnega oddihovalca. 

@Miran Šinko
V 8. stoletju pred našim štetem naj bi že Tračani odkrili čar tam izvirajoče vroče vode in se ustalili (kdo se pa ne bi?!), ter mesto poimenovali Serdika ali Serdonpolis. V toku zgodovine je, kasneje poimenovano mesto Serdets – center, bilo dom Rimljanov, bolgarskega imperija, Otomanov, 1879 pa je postalo prestolnica novo-osvobojenega bolgarskega ljudstva. Konstantinu Velikemu je bila takratna Serdika celo tako všeč, da jo je oklical za svoj Rim.

@Miran Šinko
Ne glede na to, kako jo boste poimenovali vi, vas bo Sofia gotovo navdihnila. Pa tudi vaši denarnici bo prizanesla. Za nočitev v Hostelling International hostlu Levitt Hostel boste na noč odšteli samo 10 evrov, prav tako pa vas ne bodo oskubile niti življenjske potrebe po hrani, kavi in pivu, saj boste lahko obrok za 5 evrov poplaknili s kapučinom za 1 evro in  ga okronali z 0,5 litra domačega piva za prav tako 1 evro. Ob tem boste seveda neverjetno kul, saj boste plačevali z bolgarskimi levi in s tem v svoji domišljiji že gojili misel na kariero krotilca, seveda z vrtljivim stolom.

@Levitt Hostel
''Must see'' stvari:
− številni sakralni objekti, med katerimi najbolj izstopata katedrala Sv. Aleksandra Nevskega ter cerkev Boyana;
Vitosha, gora vulkanskega izvora, ki pohodniške navdušence vabi iz mesta in poleg spokojne narave ponuja tudi osvežitev ob slapu Boyana
številni parki in vrtovi, ki krasijo mestno središče;
Narodni muzej zgodovine, eden največjih zgodovinskih muzejev na Balkanu;
Narodno gledališče Ivan Vazov;
− in vse preostalo, kar srce poželi.      
                                                                       


Ni komentarjev :

Objavite komentar