petek, 02. september 2016

V Kijev za 90 evrov

Velikokrat pišemo o Londonu, Parizu ali New Yorku. Ste kdaj pomislili, da bi obiskali Kijev? Postojte, pomislite in če vas vsaj malce mika, berite dalje. Izlet na dlani je namreč izbrskal odlično možnost za obisk Kijeva kar med prazniki. Tako lahko tam preživite tudi silvestrovo. Tja vas bo iz Budimpešte popeljal Wizzair, za povratno vozovnico pa boste odšteli samo 90 evrov. Gremo! 

@Miran Šinko
Kijev je glavno in največje mesto Ukrajine z okoli 3 milijoni prebivalcev in je eno najstarejših mest v vzhodni Evropi, ki sega kar v peto stoletje. Mesto je zgodovinsko in kulturno izjemno bogato in tudi tukaj boste našli nekaj za vsakogar. Ime Kijev izhaja iz imena Kiy, enega izmed štirih legendarnih ustanoviteljev mesta, ki so ga ustanovili v 5. stoletju. Stvar, ki je ne smete izpustiti je zagotovo »jamski samostan« Kiev Pechersk Lavra, ki je eden najstarejših in najpomembnejših samostanov v Ukrajini in na ozemlji nekdanje Sovjetske zveze. Star je več kot 1000 let in je na seznamu svetovne dediščine Unesco ter je središče vzhodne ortodoksne cerkve. Trg osamosvojitve je prav tako več kot veličasten in je kraj, kjer se odvija največ dogodkov, med njimi tudi oranžna revolucija leta 2004. Tudi katedrala svete Sofije je paša za oko. Zvonik je visok 76 metrov, na njem pa je največji zvonec v Ukrajini, ki tehta kar 13 ton. Če si boste zaželeli nekaj narave, je tukaj park Mariyinsky in palača Mariyinsky, ki sta stara več kot 140 let in sta zelo slikovita. Palača zaradi baročnega stila, v katerem je zgrajena, park pa zaradi reke Dnieper, ob kateri se nahaja. Če pa ste še večji ljubitelj rastlin, pa je tukaj tudi botanični vrt, ki je bil ustanovljen leta 1936, tam pa domuje kar 14000 različnih rož, dreves, grmov in drugih rastlin. Seveda pa boste v Kijevu našli še mnogo muzejev in galerij, ki jih boste pa morali poiskati sami. Lahko pa preberete še nekaj potopisov naših popotnikov. Mateja Mažgan se je v Ukrajino odpravila s pohodniškim namenom, Igor Jurišič pa je raziskoval Černobil.


V Kijevu boste našli tudi dva hostla, med katerima lahko izbirate za poceni nastanitev. Eurohostel se nahaja v središču mesta in 10 minut hoje do olimpijskega stadiona. ZigZag hostel pa ponuja odlične cene in moderne sobe, prav tako pa se nahaja v središču mesta.

@ZigZag hostel
Ste vedeli?
- Če iščete prelepo dekoracijo, pojdite na najglobljo postajo podzemne železnice na svetu – Arsenalna, 105 metrov pod zemljo.
- Kijev je zeleno mesto. Zelenega območja je kar 43600 hektarjev (168 kvadratnih metrov na prebivalca).
- V 11. stoletju je bil Kijev največje mesto v Evropi, 50-krat večje od Londona in 10-krat večje od Pariza.

Ni komentarjev :

Objavite komentar