četrtek, 03. november 2016

Decembrski pobeg v Valencio

Tako dolgo se že nismo oglasili, da verjetno že načrtujete svoj božični pobeg v neznano. Če želite kakšno idejo, vam predlagam Valencio, kamor lahko iz Trsta in nazaj poletite za le 65 evrov. Več najdete na spletni strani Skyscanner. Zakaj se ne bi za nekaj dni ogreli in si poleg ogledali še prelepo mesto?

@Hostel Valencia
Kaj si ogledati, razen zabav in peščenih plaž? Berite dalje. Valencia je tretje največje mesto v Španiji in ponuja sonce, plaže in lepo mesto. Je mešanica starih in novih zgradb, od starodavnih gradov do moderne in art deco arhitekture. Eden najlepših trgov v Valencii je Plaza de la Reina ali kraljičin trg v starem središču mesta. Tukaj boste našli tudi nekaj za pod zob, a le, če imate tudi nekaj pod palcem, za nekaj cenejšega in boljšega pa se odpravite v sosednje ulice in se odločite lokal, kjer boste videli (ali slišali) Špance in si privoščite Valencijsko paello.

Malce drugačen trg je Plaza Redonda, kjer boste našli zanimive stojnice in trgovine, ki prodajajo svilo, predpasnike, rokodelske izdelke in spominke, pa tudi ptiče, če želite hišnega ljubljenčka. Ena zanimivih stvari v Valencii, pa tudi ena bolj kontroverznih je, da bi se naj v tem mestu nahajal sveti gral, iz katerega je pil Jezus na zadnji večerji. To seveda trdijo mnoga mesta, vendar je katedralo in sveti gral še vedno vredno obiskati, povzpnete se lahko tudi na vrh katedrale in si ogledate mesto. Vas zanima še legenda? Legenda pravi, da je sveti gral potoval iz Rima. Ko so muslimanski vladarji prevzeli Španijo, so sveti gral skrili za več stoletij in ga vrnili mestu leta 1427. Prav zaradi tega so mesto skoraj poimenovali »Mesto svetega grala« z idejo, da bi privabili več turistov.

Če ste ljubitelj umetnosti, pa vas bo zagotovo očaralo obrobje Valencie. Ciudad de las Artes y las Ciencas je eno najbolj zanimivih centrov, namenjenih kulturnim in znanstvenim razstavam v Evropi. Ima šest glavnih območij, kino, interaktivni znanstveni muzej, območje z izjemnimi razgledi, akvarij, opero in prostor za koncerte. Zanimiv je tudi narodni muzej keramike v središču mesta, ki se je odprl leta 1947 in je danes na ogled kar 5000 primerov tradicionalne lončarske obrti iz vsega sveta. Želite izvedeti kaj več? Mojca Finc je napisala odličen potopis, kjer je pisala o hrani, športu in španskemu temperamentu. Vreden branja!

@Uršula Zaletelj
Kje spati? Valencia ponuja odlične Hostelling International hostle, kjer s člansko izkaznico pridobite tudi 10 % popust. Hostel Center Valencia se nahaja, kot že ime pove, v središču mesta v Barrio del Carmen in ponuja postelje tako samostojnim popotnikom kot tudi družinam in skupinam. Kar je najboljše – je le nekaj minut hoje oddaljen od najbolj priljubljenih turističnih točk in pestrega nočnega življenja.

@Hostel Valencia
Ste vedeli?
- Valencia je dom paelle. Dokler je niste jedli v Valencii, niste jedli »ta prave«.
- V Valencii ne boste slišali le španščine, temveč tudi valencianščino, dialekt katalonščine. Domačini so zelo ponosni na svoj jezik.
- Poskusite Horchato, lokalno pijačo, mleko tigrastega oreščka, ki ga prodajajo kar na ulici, kjer ga je tudi najbolje kupiti.
- Valencia je edino špansko mesto, ki ima dve ekipi ameriškega nogometa v ligi LNFA Serie A.Ni komentarjev :

Objavite komentar