sreda, 05. julij 2017

Septembra na hladno

Če imate morje in plaže že načrtovane, potem je naslednja možnost pravšnja za vas. V Stockholm lahko septembra iz beneškega letališča Treviso odpotujete v Stockholm za le 54 evrov v obe smeri. Takšno ceno najdete na spletni strani Skyscanner.net. To je več kot odlična cena, prav tako pa bo vreme malce hladnejše, pa vseeno še ne tako hladno, da bi septembra tam potrebovali plašče.

@https://pixabay.com/
Stockholm se razteza na štirinajstih otokih. Mesto ima največ prebivalcev od vseh nordijskih držav s skoraj milijon prebivalci. Kraj je bil naseljen že v šestem stoletju pred našim štetjem, mesto pa so ustanovili leta 1252. A Stockholm ni bil vedno prestolnica Švedske. Pred tem je ta naslov nosilo mesto Sigtuna, ki so ga leta 1187 zaplenili pirati.

Zdaj pa dovolj zgodovine. Kaj si tam ogledati? Predlagam, da si najprej preberete potopis naše prostovoljke Nike Ajdovec, ki si je mesto ogledala s svojim plitkim študentskim žepom. Če pa vaš proračun ni tako omejen, predlagam še članek City Break v Stockholmu

@Miran Šinko
Kaj pa izpostavljajo popotniške spletne strani? Vožnjo z ladjico, saj je mesto zgrajeno na vodi. Izberete lahko vožnjo po mestnih kanalih, kjer si ogledate središče Stockholma, ali pa zaplujete malce dlje in si ogledate otočje, ki je sestavljeno iz kar 30.000 otokov in je drugo največje na Švedskem.

Če ste ljubitelji kave, naj vas razveselim. V skandinavskem življenju je kava zelo pomembna. Pravijo ji »fika«, kar pomeni, da piješ kavo, navadno pa še zraven poješ torto. Najboljša kava bi se naj pila v kavarni Drop Coffee, ki želi predstaviti nov pogled na švedsko »fika« kulturo z zanimivimi tehnikami praženja kave. Se vam že cedijo sline po kavi? Verjamem, da jo malce že vonjate.

@Miran Šinko
Švedska je znana po …. Ikei in skupini Abba. In prav tej skupini so, kot se spodobi, posvetili muzej, ki vam bo predstavil prav vse – od zgodovine skupine do koncertov in snemanja pesmi. Pripravite se, da boste cel dan v glavi prepevali Abbine pesmi.

Želite videti nekaj nenavadnega? Pojdite na metro. Stockholm ima več kot sto metro postaj in na vsaj 90 postajah boste našli umetniške inštalacije, neverjetne mozaike, slike in kipe. Druga nenavadna stvar je prvi švedski jedrski reaktor. R1 je pokopan 25 metrov pod kraljevim tehnološkim inštitutom KTH. Danes je dvorana, kjer se nahaja reaktor, odprta za obiskovalce, prav tako je to prizorišče plesnih nastopov in moderne umetnosti.

@Miran Šinko
Vse to in še več si lahko ogledate iz enega izmed hostlov zveze Hostelling International. V Stockholmu boste našli kar 9 HI hostlov, cene pa se gibljejo od 24 evrov na nočitev. Hostel Chapman & Skeppsholmen se nahaja v središču otoka Skeppsholmen in ponuja unikatno hostelling izkušnjo, saj lahko spite kar na eni izmed jadrnic. Zagotovo zanimiva izkušnja, se vam ne zdi (le da ne smete imeti morske slabosti). Če si želite biti blizu barov in restavracij, pa izberite hostel Zinkesdamm na jugu Stockholma.

@Hostel Chapman & Skeppsholmen
Ste vedeli?
- Na najkrajši dan v letu, ima Stockholm le 6 ur sonca, na najdaljši dan v letu pa kar 21 ur.
- V Stockholmu ste kar 49 let lahko našli največjo Ikeo na svetu s 56.301 kvadratnimi metri. Leta 2014 jo je »premagala« Ikea v Južni Koreji.
- Švedski je vladal Charles VII., vendar niso imeli Charlesa I., II., III., vse do VI.
- 89 % Švedov govori tudi angleško.


Ni komentarjev :

Objavite komentar